Julstress med Barn

Tiden bara rusar iväg, och julstressen kommer smygande in på de flesta av oss.

Julen är barnens högtid och vi vill så gärna att våra barn ska få uppleva en sagolik jul med mycket värme och kärlek. Inte känna av stressen som vi vuxna känner av eller något annat som kan vara negativt.

(Tyvärr finns det alltid barn som har det tufft under dessa tider, och om vi har en magkänsla att något inte står rätt till där hemma, agera! Du kommer aldrig att ångra dig.)

För att hjälpa er alla att få en så härlig jul som möjligt där barn och ni föräldrar/vårdnadshavare får njuta till fullo så har jag några tips till er alla:

Det finns inga dumma barn

Att tomten kommer bara till de snälla barnen är något de flesta av oss fått höra sedan vi var små. Men vad är det som bestämmer om du är ett snällt eller /dumt barn? INGET. Det finns inga dumma barn! Vad det däremot finns är dumma handlingar, man kan göra dumma saker men det är inte barnet i sig som är dum. Så nästa gång du vill säga att tomten kommer bara till snälla barn, hur kan du säga det då på ett anna sätt? Måste du hota med att tomten inte kommer? För i slutändan är det ändå bara ett tomt hot som sänker våra barns självkänsla.

Hjälp ditt barn att lyckas

Detta år har varit allt annat än vanligt. Saker och ting har ställts in, vissa av oss har förlorat en när och kär och vardagen ser annorlunda ut från vad den gjorde för ett år sedan. Det är svårt att planera inför något då allt ändras i sista sekunden. Våra barn gillar inte förändringar, och för att hjälpa dem att klara av sista sekunden ändring inför julfirandet så är det bra att ha alternativ som även barnen vet om. Vad kommer tex. att hända om mamma blir sjuk, eller någon annan i familjen? Hur ser alternativjularna ut? Låt gärna ditt barn vara med och få komma med förslag på vad som kan göras på alternativjulen. På det sättet får ditt barn känna att hen är med och bestämmer så om det tråkiga händer känner hen sig inte överkörd och en alternativjul blir mer hanterbart och kanske tom en positiv upplevelse för ditt barn.

Våra barn måste inte krama deras släktingar om de inte vill

“Åh, så snällt av din moster/faster/avlägsen släkting att ge dig den presenten, gå nu och ge en kram.” Men ditt barn vill kanske inte alls ge en kram. Personen i fråga kanske känns främmande, någon som ditt barn inte känner sig trygg med. Så att hen ska behöva ge en kram känns väldigt avlägset. Våga stå upp för ditt barn och vara på hens sida. Det är hens kropp och ingen ska bestämma över den. Att visa sin uppskattning kan man göra på många sätt förutom att ge en kram eller en puss på kinden. Barnen ska givetvis tacka för sina presenter, men vi bör respektera på vilket sätt de väljer att tacka.

Har vi realistiska förväntningar på jul?

Vad är viktigt för er att göra under julhelgen? Vad är era “måsten”? Eller finns det ens några “måsten”. Denna jul, år 2020, är det realistiskt att träffa hela släkten? Är det ens realistiskt att träffa någon annan än ens närmaste. Om vi sätter oss ner och tar några djupa andetag och tänker efter. Vad är realistiskt för vår familj denna jul? När vi kommer underfund med vad det är så kommer förväntningarna ner och vi har mindre chans att bli besvikna. Blir vi besvikna känner oftast våra barn av det mycket mer.

Rutiner

De flesta barn älskar rutiner. De funkar som bäst när de vet vad som kommer att hända och när. Under juldagarna är det svårt att ha rutin. Julfirandet är knappast något vi gör varje dag;). Det vi kan göra är att försöka jobba runt våra barns tider när det kommer till juldagarna. Kan måltiderna ätas ungefär i närheten av deras vanliga tider? Kan tomten komma innan den vanliga läggdagsen? Jag förstår självklart att det är svårt under juldagarna att hålla sig till alla rutiner. Men om vi håller i bakhuvudet hur deras vanliga dagar ser ut så kommer vi omedvetet försöka få till tider som är så bra som möjligt för våra barn. 

Låt våra barn få det det lugnt också

Saker som händer non stop, kan ni ha små pauser i allt firande där barnen får kanske ligga på sin säng och läsa en bok, titta upp i taket eller leka lite stillsamt. 

Fysisk aktivitet

Vi har fått lära oss att 60 minuters fysisk aktivitet bör våra barn ha VARJE dag, även under julledigheten. Lätt att glömma det mellan de olika måltiderna, julklapparna och allt annat festligt som händer. Försök att få in en promenad eller kanske kan ni ha ett julgympa pass där familjen får komma på tre övningar var som alla måste vara med och göra sen.

Säg Nej till saker som du inte 100% vill göra

Lyssna till din egna kropp

Vad är realistiskt för dig? Hur mycket orkar du göra? Lyssna till din kropp, för om du inte har energi och ork så kommer julhelgen inte bli som du önskar. Kan du få en halvtimmes egentid någonstans i julkaoset? Kan du gå upp en halvtimme tidigare och bara njuta med en kopp te? Yoga, läsa en härlig julbok?

Ha roligt

Fokusera på det som är positivt! Låt inte det negativa ta din energi.

Ps.kom ihåg att “Good Enough” är något som bör tillämpas under julhelgen också, allt behöver inte vara perfekt utan good enough räcker gott och väl.

Previous
Previous

Vad ska vi göra i påsk?

Next
Next

Hur slutar jag att skrika på mitt barn?