Pi och Powerbollarna

IMG_5067.jpg

Pi och Powerbollarna

Författare: Karolina Kjellberg

Var föddes idéen till Pi och Powerbollarna?

Jag satt på en brygga i skärgården, vaggade min förstfödda och hade precis avslutat min doktorandtjänst på AstraZeneca. Artikeln jag läste om barns sjunkande skolresultat i de naturorienterande ämnena var upprörande och inte den första jag läst. Men, den var avgörande och fick mig att inse att jag måste sluta att observera och istället börja agera. Med min bakgrund och starka intresse för naturvetenskap kände jag ett stort ansvar att hjälpa till att förbättra situationen. Jag bestämde mig för att lära barn kemi genom sagor och idén till Pi och Powerbollarna var född.

Var föddes ditt intresse för de naturvetenskapliga ämnena?

Hemma. Jag har alltid varit nyfiken på världen och beundrat mina föräldrar som är en betydande källa till mitt intresse för naturvetenskap och teknik. Som liten drömde jag om att bli läkare och tyckte att mamma och pappa hade jordens mest spännande arbete. Det tycker jag fortfarande.

Hur har responsen varit?

Pi och Powerbollarna har tagits emot mycket väl, träffat tiotusentals barn och hjälpt till att fylla det behov av sagoböcker med fakta som fanns och fortfarande finns. Från början ville vi ge stressade föräldrar ett verktyg så de kunde få in skolans naturvetenskapliga innehåll i hemmets underhållning. Men våra kunder är också andra vuxna, som underbart engagerade far- och morföräldrar som med glädje läser våra böcker och gör experiment med sina barnbarn. Eftersom läromedel för små barn inom naturvetenskap och teknik är mindre vanliga så fyller Pi och Powerbollarna, med sin koppling till läroplanen en viktig funktion. Vi har under åren fått väldigt positiv respons av lärare i såväl förskola som skola, som behövde denna typ av böcker, och riktar oss därför idag till både hem och skola. Det är fantastiskt att se hur böckerna förstärker barns naturliga nyfikenhet, höra barnens frågor, tankar och funderingar i samband med att de lyssnar på böckerna.

Var finner du inspiration till de olika upptågen?

Det absolut mest inspirerande är att jag såväl hemma som på jobbet befinner mig bland härliga, roliga och kloka små individer. De är min primära och bästa inspirationskälla.

Hur tycker du vi kan hjälpa våra barn att väcka deras intresse?

Ni som föräldrar kan verkligen göra skillnad och bygga grunden för ett livslångt intresse. Smyg in naturvetenskap och teknik hemma genom underhållning barnen tycker om. Nu ska jag tipsa lite. Kika närmare på småkryp i en burk med lupp, eller utforska magnetism med magnetklossar som Magna-tiles eller Magformers. Barn älskar att bygga och leka med kulbanor som ger en introduktion till såväl gravitation som konstruktion. Mina favoritbutiker, fyllda med kloka leksaker och böcker för barn är Tekniska Museets webshop, Tom Tits Webshop och Hands on Science. Och när det är dags för TV så finns det fullt av underhållande TV-serier som Frågefilurerna, Mästerflygarna, Dinosaurietåget, Octonauterna och Den magiska skolbussen. Slutligen vill jag tipsa om sagoböcker som precis som Pi och Powerbollarna, är såväl lättsamma som lärande. Serien om Katten i Hatten är brilliant men det finns även andra bra serier som Pettson och Findus eller Professor Astrokatt. 

Vad kommer nästa bok att handla om?

Jag har inte riktigt bestämt mig men snart är det dags för powerbollen, Kalle Kraft att träda fram i rampljuset. Så förmodligen kommer nästa bok att handla om krafter. Men det finns även en riktigt härlig powerboll som Pauline redan har illustrerat honom skulle jag gärna vilja släppa ut ur påsen snart. Han struttar runt omgiven av moln, är såklart lite uppe i det blå men har stenkoll på allt som har med väder att göra.

Var kan vi hitta dig om vi vill veta mer…du lär ut nya experiment…

Maila på info@bnosy.com för mig hittar ni inte så lätt. Jag befinner mig nämligen på andra sidan havet. Men bNosy har en hemsida, www.bnosy.com där ni kan hitta intervjuer i Experimentpodden, massa experimentfilmer samt info om våra böcker. Ni kan även följa oss på social media där vi ger tips och inspiration.

YouTube bNosy Sverige

Facebook @bnosy

Instagram @bnosy

Att experimentera med våra barn låter superkul, men var ska vi börja?

Titta på våra experimentfilmer på www.bnosy.com eller YouTube-kanal bNosy Sverige, om du vill ha tips på snabba, enkla experiment med ingredienser de flesta har i hemmet. 

Men har du, precis som jag, nästan alltid ont om tid så strunta i att titta på filmerna. Använd istället din naturliga hemmiljö och de aktiviteter du gör varje dag. Du kan till exempel börja i köket eller utomhus med att gissa vilken tvål som ger mest bubblor. Den rinniga eller hårda? Den gröna eller gula? Testa! Ni kan utforska frågor som: Flyter eller sjunker apelsiner och äpplen? Ändras resultatet om du skalar frukten? Om du häller socker i ett glas vatten och ris i ett annat och rör om, vad händer? Hur många olika stenar och blad kan du hitta? Sortera in dem på olika sätt, efter storlek, färg, glansighet eller vilken som är finast. Kan vi bygga ett högre sandtorn om sanden är blöt istället för torr? Ni kan utforska i all oändlighet.

Men det viktiga är att vagga in barnen i ett naturvetenskapligt tankesätt. För att göra det behöver du inte kunna svara på deras frågor men ett enkelt tips är att fråga vidare som svar på deras frågor. Om ditt barn till exempel frågar varför himlen är blå. Få inte panik för att du inte kan svaret. Ställ istället en motfråga som uppmuntrar hen till att tänka vidare. Fråga vad hen tror? Om himlen alltid ser blå ut, vilka andra färger den kan ha, när den har andra färger, vilken färg de skulle vilja att himlen hade, och så vidare. Uppmuntra dem till att med er hjälp själva hitta svaret.


Previous
Previous

Sofi & Jakob reser till London & New York

Next
Next

Nollan och Nätet